Kilométerek gyüjtéseinek illusztrált története

Többet ér egyszer látni, mint százszor olvasni róla.

NAPLÓ

Sevilla – Salamanca

Gyalog 520 km

Megtételéhez szükséges nettó idő 20 nap

2011.05.22. Kiutazás: Győr-Pozsony vonat-busz, Pozsony-Malaga (Ryanair) 70€, Malaga reptér-Malaga busz PU 2€ 22°C, Malaga-Sevilla (busz Alsa) 21Euro Sevilla szállás: Triana Backpackers (Hostelworld foglalás) 12€ reggelivel, Internettel, légkondival. Foglalás nélkül nem lett volna hely!. 32°C Zarándokútlevél itt kiváltható 2Euro.

2011.05.23. Sevilla-Guillena Indulás 7:30 jóleső hűvösben. A katedrális mögött ráleltem a sárga jelre, ami átvezetett a II.Isabella hídon, majd jobbra fordulva fél órát gyalogoltam egyenesen egy rézsűre festett 20m-es Camino képig. Jobbra fordulva (jobb kéz felől a 92-es Expo területe egy modern Angyalvárral), majd balra le és át a folyón. Itt lehet választani, jobbra le kikerüli a következő településeket, de később a jelzés megtévesztő, vagy egyenesen tovább át az autópálya alatt (balra 300m Decathlon). Ha egyenesen továbbmegyünk, kilométereket teszünk meg lakott területen aszfalton. Árnyas fasor, majd kb. 1km szökőkutas körforgalomnál jobbra. Innen csak egyenesen órákon át. Kiérve a lakóövezetből autójavító és csempekészítő műhelyek. Egy érdekes hely Italica. Jobbra kitérve 1-200m-t amfiteátrum, de éppen felújítás zajlik. Tovább az úton bal kéz felől az első ókori római település félig feltárt állapotban, de hétfő lévén a portás könyörtelen. Félóra aszfalt és elérkezik a kellemes, ám árnyéktól mentes széles nagyon jó állapotú földút.

11_santiponce_utan.jpg

Fel-le hullámzás, szántóföldek között. Egy hatalmas betontorony lábánál patakátkelés a lerakott raklapoknak köszönhetően szárazon megúszva. Az oszlop árnyékában pihenő. Két piroslábú cankó próbál elkergetni, talán a fészkük van a közelben. Nemsokára kecskecsordával keresztezzük egymás útját, de a kutyus nagyon barátságos.

12_guillena_elott.jpg

Guillena-ba fél kettőkor érkezem. Központban városháza, templom, majd 600m jobb oldalon az Albergue municipal. Kettőkor nyit, addig alatta lévő bárban sör. Már hárman várják rajtam kívül a nyitást. Így össze is jött a ma itt alvó zarándokok fele. Szép, modern, tiszta szállás, mikró van, tűzhely nincs. Az alatta lévő bárban menü: 9,5€ kávéval Este 9-re vissza kell érni a tekergésből, mert záróra. Szállás 5€ 23km

2011.05.24. Guillena-Castilblanco de los Aroyos Indulás 5:30 Fel a főútra. Már nyitva van pár bár, reggelizés. A főúton hagyjuk el a falut, átkelve a hídon nemsokára jobbra van egy trafóépület, ott kell jobbra fordulni, majd fél kilométerre balra visszatérünk az eredeti Caminora. Most kezd világosodni 6 óra van. A főutat keresztezve zöldségraktárak között hagyjuk el a civilizációt. Narancsültetvény, majd olajfa erdő. Jobb kéz felől hatalmas napraforgó föld. Mindenfelé nyulak.

13_guillena_utan.jpg

Futkoznak előttünk az úton, rohannak földbe kapart lyukaikba. Újabb gyümölcsös, ezúttal ringló, majd beérkezünk egy tölgyfa ligetbe. Nyulak itt is. 1km után mediterrán bozótos. Rozmaring, jara, retama. Csupa erősen kellemes illatú cserje. Az út átvált emelkedőbe és ököl méretű kövekkel van fedve. Javított földútra érünk, majd elérjük a főutat. Egy darabig aszfalton megyünk, majd a túlsó oldalon párhuzamos ösvényen folytatjuk egészen Castilblanco-ig. Nem érdemes a nyilat követni, mert a szállás (municipal) úgyis a főút jobb oldalán van a Repsol benzinkútnál fel jobbra 100m. Ha nincs nyitva, a benzinkúton kell kérni a kulcsot. Amúgy délig takarítanak. Fél kettőkor jön egy hölgy regisztrálja az érkezőket, pecsétet ad és beszedi a díjat. A szállás két teremből áll, a férfi részleg 24 ágyas óriási tetőterasszal. Egyszerű konyha, 2 egyszemélyes fürdőszoba. A falu kb. 5000 fős, a központ 1km. Délután nagy a meleg. A benzinkúttal szemben bár-étterem. Menü 8€ Szállás 5€ 18km

14_guillena_utan_2.jpg

2011.05.25. Castilblanco-Almaden de la Plata Indulás 6:15 15 km aszfalt. Jobbra egy farm kapun keresztül bejutunk az Norte Sierra nemzeti parkba. Paratölgyes ligetben kitűnő széles aprókavicsos földút. A második 15km nagyobbik részét hasonló úton tesszük meg. Az utolsó pár kilométer egy komoly emelkedővel kezdődik és az út is durvább.  A 6-700 m hosszú emelkedő egy gerincre ér, melyen két kilátó van. Egyik visszanéz, a látvány Marokkóra emlékeztet. 

15_almaden_elott.jpg

Továbbmenve erős törmelékes lejtő. Kis kitérő egy kereszt és kegyhely felé, ahonnan fantasztikus a rálátás aznapi úti célunkra.

16_almaden.jpg

Balra kerített területen ibér malacok. Beérkezünk a fehér faluba, nagy a hőség.  Először egyenesen, majd jobbra félkört leírva a templom bal oldalán ki a főtérre. A főtéren átvágva még közel 1 km az albergue municipal. A főtéren is van szállás privát dupla annyiért. Öregek játszótere a szállás egyik felén, balról megkerülve a bejárat. Begumizott ajtón bejutunk, majd felhívjuk a kiírt telefont, hogy peregrinok érkeztek. Becsekkolás, pecsét. 16 ágy, csak 6-nak lesz ma gazdája. Modern, tiszta szállás. Nagy étkező, konyha, hűtő, kis belső udvar, mikro. Nagyobb méretű bolt 300m a központ felé. Szállás 5€ 30km

17_almaden_szallas.jpg

2011.05.26. Almaden de la Plata- El Real de la Jara Indulás 6:30 már látni lámpa nélkül. Utolsó épület egy csupa vasbeton bika aréna jobbról, nappanelek balról. Kellemesen hullámzó út paratölgyek között. Egy oázisszerű hacienda mellett megyünk el. Öntözött pázsit. A híd után balra, majd 1 km múltán kezdődik az állatkert. Először birkák, majd két nagy kutya.

18_almaden_utan.jpg

Egyik még csak fel sem kel, a másik közelít, nem túl nagy igyekezettel.  Ibér malacok bekerítve. Ibér malacok nem bekerítve. Jönnek szembe az úton.

19_almaden_utan_malac.jpg

Sonkájuk ára 2,5-3 szorosa a közönséges malacénak. Szabadon tarják őket a tölgyesekben. Láttunk ravasz gazdákat, ők táppal etették őket. Patak leanderekkel tömve. Utána erős emelkedő, majd 2km lejtő és már be is érünk El Real-ba. Balról az első épület a szállás. Valaha víztároló volt, de a falu újat épített, ez meg albergue municipal lett. Helyiségei, mint barlanglakások a tautouinon (Star Wars). Magasabb embereknek kifejezetten veszélyes.

20_el_real.jpg

Én kétszer fejeltem le az átjárót. Amúgy tiszta, hűvös hely. A városközpont 1km, ott privát szállás is van 10 €. Legközelebb azt választanám. Ráadásul a kulcsért és pecsétért 3 km gyaloglás (1,5+1,5). Mindenféle boltokban, bárokban, éttermekben bővelkedik a hely. Van egy impozáns vára is, de belül üres. Ingyen be lehet menni, ha valaki nem sajnálja rá az energiát és a negyedórás kapaszkodást a főtérről. Egy vásárcsarnok szerű bárban ebédeltünk (sör+sült csirkés bocadillo 3€). Szóba elegyedtünk egy 77 éves helyi erővel, aki elkísért bennünket e várhoz élvezetes idegenvezetést tartva. Szállás 8 € 16km

2011.05.27. El Real de la Jara-Fuente De Cantos Indulás 7:00 A központon át a vár alatt hagyom el a települést. A már jól ismert széles aprókavicsos földúton. Nemsokára az Andaluz-Extremadura határon kell átkelni, ami egy patak. Jó szerencse kell a szárazlábas átjutáshoz. Utána párszáz méter jobbra egy erődrom.

21_el_real_utan.jpg

Tölgyliget órákon át, szarvasmarhák, néhol ibér malacok. Szerencsére elég borús az idő. Az éjjel esett. Mindenhol kerítés, minden privát. A főút előtt három kutya rohan felém farkcsóválva, pajkosan. Benéztek a gazdájuknak, ezért némi csalódással hagynak faképnél. Átkelek a kereszteződésen, ahol nem veszem igénybe a benzinkútnál a nap 24 órájában nyitva tartó bárt. Nemrég telepített eukaliptuszerdő-sávban megy az ösvény, ahol igen kellemes járás esik a már erősen melegedő napsütésben.

22_monesterio_elott_eukal.jpg

Sajnos félóra elteltével már aszfalton megyek. Egy óra és egy erősebb emelkedő végén a „Kereszt kapuja”. Innen csak le kell csorogni az Ibér sonka fővárosába, Monasterioba. Körforgalomban vasból készült sonkaszobor.

23_monesterio.jpg

Beérkezve a városba, balra egy modern épület : Az ibér malac múzeuma! A település közepe dombtetőn van, mindenfelé bár, peregrino menü, van vásárcsarnok is. Kis kitérő a TENTUDIA emlékmű. Mikor egy csatában a keresztények győzelemre álltak az arabok ellen, még aznap be akarták fejezni a csatát, ezért imával megállították a napot. Az ellenséget lekaszabolták, óriási győzelmet arattak. Tentudia=napmegállítás. Sült-csirkés szendvics ebédre 4,5€. Egy bárba valami hideg italra betértem. Csapolt Buckler alkoholmentes sör !!!

bucklercsap.jpg

A várost 13 órakor hagytam el rekkenő hőségben. Kiérve egyből balra le kell kanyarodni egy kis völgybe, majd jobbra. Kőfallal határolt kertek. Paratölgy, óriási fügefák, tehenek, ibér malacok. 10 km után elfogynak a fák és bozótos lesz a táj. Később csak birkalegelők. Patakátkelés. Gabona földek, fel-le-fel-le.. Árnyék semmi. Már látszik Fuente de Cantos, mikor egy flancos villa kerítésén „Santiago 889km” kicsempézett szöveget látok. Vizem már órák óta elfogyott. Fél kilométerre a várostól megáll egy terepjáró és szállást kínál 15 €. Beülök. Saját szoba, internet és úszómedence. A temlom melletti supermercadoban bevásárolok vacsorára és másnapra. Mosás, úszás, és vacsorázás a konyhában. Az evést lesétálandó az egyik étterem ablakán át ismerősöket pillantok meg. Ők az önkormányzati albegrueben szálltak meg. Fél órás sörözés és beszélgetés után aludni megyek. Nagy a meleg és zene is szól a közelben, de jót alszok. 41km


2011.05.28. Fuente De Cantos-Zafra Indulás 6:15 A mexikói öregúr eltérített a helyes útról, mondván: úgysem jó a jelzés, majd a főút felől becsatlakozunk. Kénytelen voltam aszfalton menni a köv. településig, Cabadilláig. Szép mudejar erődtemploma 100-200méterre van a hivatalos úttól délre a faluközpontban. Szombat van, nyitott bár nincs.  Kiérve a házak közül pár km földút, ami az aszfalt-utat megközelítve egy kis folyót keresztez. 100 m és fordulnunk kell balra. A kocsinyom széles földút méteres gazzal van benőve. A keréknyomban csak 20cm magasan. Fél óra a patakkal párhuzamosan a gazban. Északi irányba fordul az út, majd 2-3 alkalommal keresztez kisebb vízátfolyásokat. Ha egy picivel lenne csak bővizűbb, nem úsznám meg szárazon. A legdurvább az utolsó. Utána viszont elfogy a gaz. Másfél-két óra hullámzás köves úton kertek és gabonaföldek között. Puebla de S P túlsó végén sikerül kávézni. A melegben magamhoz térek a koffeintól. Nemsokára sínek között besétálok vasútitalpfa-halmok fedezékében az 1917-ben épült Zafra-i vasútállomásra. Pontosabban a hajdanira. Az új keletre tőle a kerítés túloldalán. A kettő között az Estazion fasoron gyalogolok a  városközpontba. Mikor a fasor véget ér balra, majd a sarkon jobbra (átellenes sarok az aréna). A következő négyszögű, kissé kiemelt teret jobbról kerülöm. Az utat folytatva balról a paradorként működő hercegi palota. Innen kb. 300m jobb oldalon az albergue, ami egy saroképület. Egyenesen tovább 20-30m a bejárat. Az árban benne a NEM ÖNKISZOLGÁLÓ, szigorúan adagolt szokásos reggeli. Várostérkép a recepción. A régi épületben 2-4 ágyas boltíves, zuhanyzós szobák, WC a folyosón. Társalgó-TV. Az udvari épületben mosógép-szárítógép használata bennefoglaltatik az árban. Italautomata a folyosón, de a centrum közelsége miatt nem lényeges. 200m a nonstop patika. Hőmérője 34°C-ot mutat. A sziesztát csak a gólyák kelepelése zavarja. Mindenhol ott vannak. A városközpont két legszebb tere sarkosan kapcsolódik egymáshoz. Árkádok, boltívek mindenütt. A nagyobbik szépségét rajtuk kívül a pálmafák adják, a kisebbikét a kovácsoltvas rácsok, virágtartók és kereszt.

24_zafra.jpg

A nagyobbikról (főtér) indul a bevásárló sétálóút. A hercegi palota oldalában ibér sonka bolt. Kóstoló 1 €. Zsemlében két vékony szelet. Éjfél is elmúlik, mire lecsendesül a dudálás, száguldozás, tűzijáték. Ma van a BL döntő. Barcelona legyőzte a Manchestert. Ilyenkor spanyol a katalán és az extremadurai is…Szállás 12 € 30km 

2011.05.29. Zafra-Villafranca de los Barros  Indulás 6:15 A kapun kilépve balra indulunk. A sarkon is balra fordulva fél órán keresztül csak egyenesen enyhe emelkedéssel. Közben egy körforgalmon kell átvágni és már látszik is a torony, aminek iránt kell menni. Egy régi templomból ennyi maradt. Továbbra is toronyiránt kell folytatni, de ez már rádiótorony. A dombtetőre érve a túloldalon már látható következő településünk. Egy lejtős betonúton egy fenyőerdő mellett ereszkedünk be. Vasárnap van. A falu túlsó végén az út pont nekivisz egy nyitvalévő bárnak. Tejeskávé. Víkendházak, kertek között kapaszkodunk felfelé, majd hosszú enyhe lejtő következik mandula, olíva és szőlőkultúrák által kísérve. Aki elfáradt, annak nem kell teljesen elmenni a következő városig, mert a fák között tábla jelzi az albergue-t. Igaz az kívül esik minden lakott környezettől, de állítólag olcsóbb és autentikusabb, mint amit mi választottunk. Vasúti sínen át, autópálya alatt átkelve választhatunk, hogy aszfalton a főút szélén, vagy aprókavicsos, kissé jobbról kerülő úton megyünk be Villafrancaba. Jobbra megyünk. A 14000 fős település elég hosszú. Vagy 2 km-t megyünk az egyetlen szállásig. Fehér egyemeletes épületek zárt utcafronti beépítéssel. Itt jónéhány nyitott bár van vasárnap is. Kérdezősködve jutunk el a Casa Perinhez. A tizenegynéhány személynek szállást kínáló ház a legdrágább szállásom a 3 hét alatt. Az ár személyenként van, így egyágyas szobát kérek. Könnyen válogathatunk, mi vagyunk az elsők hárman. Akinek nem jut hely (később Meridában találkozunk ilyenekkel) tovább kell hogy menjen. Az epületben jól felszerelt konyha, internet. A szobámban fürdőszoba, hűtő, lapostévé.

25_villafranca_de_los_b_szoba.jpg

Nagy Laci pont most veszi át a kézilabda EB kupát, mint a Barcelona csapatkapitánya. Tegnap focikupa arany, ma kézi. Jól megy a katalánoknak. Nyitvatartó kisbolt 2-300 méterre. A hospitalera elmagyarázza merre. Életem legfinomabb narancsát veszem ott. Rajta kis címke: „Zafra”. Széles ágy, hűvös szoba jó alvás. Szállás: 18€ 20km

2011.05.30. Villafranca de los Barros-Torremejia Indulás 5:45 Az ajtón kilépve jobbra fordulok. 10 perc aszfalton, majd ¾ órán keresztül aprókavicsos 5m széles úton megyek egyenesen a sötétben. Traktorok, furgonok hagynak le. Pont kivilágosodik, így meglátom a balra mutató jelet. Kőkemény vörös színű földúton haladok szőlők között. Amerre a szem ellát szőlőtőkék. A vidék neve Tierra de Barros. Barros magyarul sarat jelent, de hetek óta nem esett. Az út vízszintes, tökéletes alföld, ami kitart Meridáig. Délre Torremejiaba érünk. A főúton egy étteremben „reggelizünk”, mikor leszakad az ég. A pincér szállást kínál fél kilométerre egy jellegtelen albergueben (Rojo Plata). Csak ketten vagyunk a sokágyas helyen. Délutáni sziesztát újabb felhőszakadás szakítja meg, folyik be a tévészobába a víz. Konyha nincs. Másnap megtudjuk, hogy gyönyörű albergue municipal van a főúton egy régi épületben. A falu nem kimondottan érdekfeszítő, ezért előkirándulást teszünk Meridába. 15:30-kor indul és este nyolckor jön vissza busz. 2,32 € o-v. Szállás 10€ 31km

2011.05.31. Torremejia-Merida Indulás 6:30 Ködben a főúton hagyjuk el a települést. Egy óra aszfalt után földútra visz le a jel. Csúszik, ragad a tegnapi eső rosszvoltából. Szerencsére 1 km caplatás után sikerül visszavergődni a 630-as főútra. A bevásárló-negyeden keresztül érjük el a Guadiana folyót, melyen egy ókori római hídon kelünk át. A túloldalon a körforgalom közepén a capitoliumi anyafarka szobra. Merida (Emerita Augusta) Luzitánia fővárosa volt, A félsziget kb. harmadának központja. A folyót követve megyünk a parti sétányon. A modern hidat is elhagyva még vagy 7-800méter a régi vízimalom, ami mai szállásunk.

26_merida_vizimalom.jpg

Albergue municipal. Nyitva 10-14 és 17-22 óra között. Kb 20 ágy nem mindíg elég.

27_merida_szallas.jpg

Viszonylag központi a fekvése. A belváros 20 perc séta. Római kori épületmaradványai miatt érdemes egy délutánt városnézéssel tölteni. Diana templom (reneszánsz épületté félig átépítve),

28_merida_diana.jpg 31merida_amfit.jpg

29_merida_szinhaz.jpg

Hadrianus kapu, valamint a fizetőbelépős (12€) romterületen lévő amfiteátrum és színház. Az arabok által felújított római vízvezeték megtekintése másnap reggel javasolt, mert kiesik a központtól és a Camino úgyis arra megy. A rengeteg ajándékboltban sok lehetőség van gipszöntvények beszerzésére, ha túl könnyű lenne a hátizsákunk. Én semmi értelmes emléktárgyat nem láttam. Tekergés közben véletlenül találtam egy 100 m2-es hóval klimatizált, hideg-melegvizes fürdőt, (egy II. századi rom volt  napszítta magyarázótáblákkal). Szállás 6€  16km

2011.06.01. Merida-Alcuescar Indulás 5:20 A város dombján átkelve leérünk az

30_merida_vizvez.jpg

aquaducthoz. Egyenesen a jelet követve elhagyjuk Meridát. Innentől kissé bonyolódnak a jelzések. Kb. 40 cm élhosszúságú kockával jelzik az útirányokat. Lehetnek gránitból, betonból, vagy fémlemezből. Tetejükön a caparrai diadalív alatt futó út jelzi a helyes irányt. Vannak sárga és vannak kék, valamint sárga-kék jelzésűek. A sárga mutatja a Camino de la Plata útvonalat. A kék az eredeti ókori utat. Sárga-kék értelemszerűen, ha ezek egybe esnek. A sárga mindenhol járható, a kék sokszor nem.

kocka.jpg

Szóval, mi a kéken távolodunk Meridától. A kevésbé járt úton nem volt lekopva a fű, így a harmat jól bevizezte a lábam. Az előre kinézett ókori víztározó természetesen a sárga úton volt, mint a bár is.

32_merida_utan.jpg

Mielőtt elértük volna a hivatalos utat, egy feltárt ókori útszakasz kiállítóhelyére bukkanunk mérföldkővel és napszítta, de olvasható rajzokkal, magyarázótáblákkal. Aljucenben a falu közepén melegszendvicset és tejeskávét iszunk. Az itteni albergue csak 11 ágyas. A faluban kis hideg-melegvizes termálfürdő működik, zarándokoknak 5€. Még délelőtt továbbindulunk. A frissen aszfaltozott út felerősítette a meleget. Nemsokára átkelünk egy folyón, ami után még a benzinkút előtt letérünk jobbra a földútra. Paratölgy, mediterrán tölgyligetben haladunk az egyre emelkedő úton. Később ragadós levelű illatos jara bozótos kísér. A föld vörösre váltott és néhol elég ritkák lettek a jelzések. Kb. 1 óra

33_alcuescar_elott.jpg

emelkedés után vízszintesbe megy át a terep. A forró délutánon ritkán lelünk árnyékos pihenőhelyre. 5 óra felé átkelünk egy kisebb hágón, aminek a túloldalán félóra járásra beérünk Alcuescarba. Főúton a helységnévtábla után baloldalon találjuk az egyházi szállást. 70 beteget ápoló rend tartja fenn. A főépület 2. emeletén vannak a kétágyas szobákkal rendelkező „cellák”.

34_alcuescar.jpg

Modern zuhanyzók, WC és  a társalgó kényelmes fotelekkel, kanapékkal a folyosón. A hospitalera nyugdíjas baszk néni. 19 órakor nem kötelező mise, majd zarándokmenü. Lencseleves, pörkölt pároltzöldséggel, Magnum jégkrém, bor. A társalgóban a néni vízhólyagkezelő tanfolyamot tart. Adományos szállás. Zárórára mindenkinek vissza kell térni a közeli étterem-bárból. Zárás 21 órakor. Holnap reggel ajtónyitás 6:30-kor. 36km

2011.06.02. Alcuescar-Valdesalor Indulás 6:30 Bárban reggeli, palackosvíz beszerzés. 12-13°C lehet. Kellemes, széles aprókavicsos út olajfa ültetvények között. A mai nap teljesen vízszintes. Kerítésbe épített római mérföldkő,

35_oszlop_a_keritesben.jpg

pár feltárogatott útszakasz. Egész jól kivehető, hogy gyalogútunk a főút és az eredeti római út közötti 10-20 méter széles sávban van. Szerencsére erősödik a szél, így nem zavar annyira a hőség. Még dél előtt kitérünk jobbra egy faluba kajálni. Tojásrántottás baguette és tejeskávé. A kilométeres kitérőt nem bánjuk.

36_alcuescar_utan.jpg

Két óra múlva elérjük Valdesalort. 1963-ban alapították. A polgármesteri hivatalban kapunk pecsétet és elmagyarázzák, hogy a sportpálya öltözőjében van az ingyenes szállás. Már vannak ott zarándokok, így nem kapunk kulcsot. Útközben bolt, gyümölcs és ásványvíz vásárlás.

37_valdesalor.jpg

Az öltözőben lehúzunk a tatamikupac tetejéről egyet és zuhanyozás után el is nyúlunk kicsit a forróság miatt. Később testületileg (mind az öten) elsétálunk a főúton lévő benzinkút éttermébe menüt enni 10€. A településen semmi érdekes, így másnapra tartalékoljuk az energiánkat, Caseres érdekes városnak ígérkezik. 26km

2011.06.03. Valdesalor-Casar de Caseres Indulás 5:20 Hűvös szél fúj, fel kell a dzsekit kapucni. Benzinkút bár még zárva, kávéautomata a kúton. Felkapaszkodunk a főutat keresztezgetve egy 500 méteres hágóra, majd hosszú, kb. 1 órás lejtmenetben beérkezünk Caseresbe. A külvárosi műhelyek után régi városkaput kerülger a forgalom. Ott reggelizünk egy bárban. A történelmi központ egy dombon van. Középkori komor kőépületek labirintusa. A palotafalakba ókori köveket építettek be. Tekintélyes ablakrácsok, némelyik vastüskékkel a még hatásosabb védelemért. A következő 4 óra egy gyors vizitre elég. Egy palotában, ami már magában is pompás, Andy Warhol kiállítás. Carlos útitársam New York-i lakása Andy Warhol-étól 100m-re van, így érthető lelkesedése. A popart legjelentősebb képviselőjének kiállítását egy gazdag spanyol házaspár hozatta ide, ingyenes kiállítással ajándékozva meg az érdeklődőket. Két templomba is befizetjük az 1 euros belépőt. Egyik tornyába acél és kő csigalépcsőn a harangtoronyba megyünk. A rálátás a városra pompás.

40_caseres.jpg

A templom alatt (oldalról az utcáról a bejárat) Semana Santa múzeum. Az ingyenes.

38_caseres_semana_santa_m.jpg

Csuklyás jelmezek, makett, valamint egy 200 éves ciszterna. Az igazi érdekesség, egy arab ciszterna a városi múzeum alatt van (belépő 1,2€)

39_caseres_viztarolo.jpg

Ezen kívül a 4000 éves ibér emlékektől a közelmúltig mutatja be Caseres történelmét. Az éppen záró Jakab templomban még sikerül pecsétet szerezni. Aszfalton hagyjuk el a várost egy körforgalmon keresztül és azon is folytatjuk a gyaloglást a hőségben még vagy egy órát. Utána földút, de a hőség marad. Három híd alatt kelünk át egy perc alatt és már itt is mai úticélunk, mely érett, Pálpusztaihoz hasonló sajtjáról nevezetes. Árnyas sétányon megyünk mindig csak egyenesen. Egyemeletes zárt beépítésű fehér házak. Központban kis tér. Jobb oldalon a városháza, balra lépcsőn fel az albergue. Normál szállás jó konyhával, de felhívják a figyelmünket, hogy tegnap egy közeli bárban felkapták az egyik zarándok tárcáját és elszaladtak vele. Ma az elsőnek érkezett a zuhanyzóból kijövő zarándokot lepte meg egy koldusasszony. Csakúgy besétált a szállásra. Éjjel fél kettőig zajonganak a helyi fiatalok a téren, majd nyugovóra tértükkor egy vízzel teli zacskók dobnak be az ablakon. Hárman csurom vizesek lettünk. Szállás ingyenes. 23km


Folytatás a Via Plata II/2011. menüpontbanWeblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 8
Heti: 52
Havi: 354
Össz.: 57 150

Látogatottság növelés
Oldal: Via Plata napló I.
Kilométerek gyüjtéseinek illusztrált története - © 2008 - 2018 - zsiraf.hupont.hu

A Hupont.hu weboldal szerkesztő segítségével készült. Itt Önnek is lehetséges a weboldal készítés.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »